
Q 53: BAA Section 4.B.2.b asks for a breakdown of estimated costs by fiscal year.  Does 

this refer to the Government’s Fiscal Year, that of the prime contractor, or those of the 

subcontractors? 

A: This refers to the Government’s Fiscal Year.   

 

Q 54: Should the levels of effort needed to support a Program Manager, and possibly a 

business manager, be included at levels that are anticipated to be needed to support the 

proposed project, or is there a suggested level or range of effort for these positions that 

should be used? 

A: Offerors should propose the personnel and the levels of effort needed to accomplish the 

proposed work.         

 

Q 55: Does IARPA have a salary cap similar to the US Department of Health and Human 

Services, or should full base salaries of faculty be used in the proposal? 

A: IARPA does not have a salary cap similar to HHS.  Offerors should use the full base salaries 

of faculty in their proposals.   

 

Q 56: Does IARPA provide the opportunity for the prime contractor to receive indirect 

cost reimbursement on the first $25,000 of each subcontracts? 

A: IARPA does not have a specified limit on indirect costs that are allowed to be reimbursed on 

subcontracts. Contractors should follow FAR Part 31 Cost Principles and OMB guidance, as 

applicable. 

 

Q 57: Should proposals include estimated costs for site visits, and, if so, should we 

anticipate these to be virtual (skype) or in-person meetings?  Is the entire team (prime 

contractor and subcontractors) expected to attend each site visit? 

A: Yes, proposals should include estimated costs for the program events described in BAA 

Table 7 and in BAA Section 6.B.3.  At a minimum, offerors should plan for all key personnel and 

significant contributors to attend these events in person.         

 

Q 58: If an institution is not an “academic” institution, do they still need to complete the 

Academic Institution Acknowledgement Letter? 

A: No, only academic institutions (i.e., institutions of or relating to education and scholarship) 

are required to provide an Academic Institution Acknowledgement Letter.  The requirement for 

an Academic Institution Acknowledgement Letter arises from paragraph 2.7 of Executive Order 

12333, as amended, which states, “Contracts or arrangements with academic institutions may 

be undertaken only with the consent of appropriate officials of the institution.”       

 

Q 59: What is the success rate of funding?  

A: There is no predetermined success rate.  As described in BAA Section 5.A, each proposal 

will be evaluated on its own merits and its relevance to program goals rather than against other 

proposals responding to the BAA.  Selections for negotiation of awards under MICrONS will be 

made on the basis of the evaluation criteria (BAA Section 5.A), program balance, and the 

availability of funds. 



Q 60: Is preliminary data required?  

A: Preliminary data is not required, but it may be useful in establishing the relevant experience 

and expertise of the proposed team and/or the credibility of the proposed technical approach, 

among other things (see Evaluation Criteria in BAA Section 5.A). 

  

Q 61: What is the maximum budget that can be requested?  

A: There is no maximum budget that can be requested, nor is there a predetermined size for 

awards.  Offerors should propose estimated costs that are realistic and sufficient to accomplish 

the proposed work.  As stated in Footnote 31 within BAA Section 5.A, “IARPA recognizes that 

undue emphasis on cost may motivate offerors to offer low-risk ideas with minimum uncertainty 

and to staff the effort with junior personnel in order to be in a more competitive posture.  IARPA 

discourages such cost strategies.  Cost reduction approaches that will be received favorably 

include innovative management concepts that maximize direct funding for technology and limit 

diversion of funds into overhead.  After selection and before award, the Contracting Officer will 

negotiate cost/price reasonableness.”  

 

Q 62: Is it absolutely necessary that the physiology is conducted in the cortex, as 

opposed to midbrain? 

A: Yes, as described in BAA Section 1.C.1.b(ii), offerors to Technical Area 1 must “describe the 

experimental paradigm(s) [they] will use to study the operation and organization of mesoscale 

cortical circuits” (emphasis added).  However, supplementary physiological data may be 

acquired from non-cortical areas, as described in BAA Section 1.C.1.b(iii). 

 

Q 63: Is neuroanatomy an essential requirement? 

A: Yes, neuroanatomy is an essential component of the MICrONS program.  However, as 

described in BAA Section 1.A.5, neuroanatomical data collection is addressed in Technical Area 

2 (TA2), and any individual offeror may choose not to propose to this TA.  

 

Q 64: For auditory studies, high temporal resolution is a necessity.  Would single-unit 

recordings with high temporal resolution be acceptable as a substitute for the very high 

spatial resolution (but poor temporal resolution) techniques that are described? 

A: Offerors may propose any combination of experimental methods that meets or exceeds the 

target values for the physiological data metrics described in BAA Section 1.B.1.c and BAA Table 

4.  In addition, as described in BAA Section 1.C.1.b(iii), offerors may acquire supplemental data 

at other smaller and/or larger [spatial and/or temporal] scales using any combination of 

appropriate experimental techniques and technologies. 

 

 

 

 

 

 

 



Q 65: Would efforts at understanding the cognitive architecture controlling auditory 

attention fit the scope of the work? 

A: As described in BAA Section 1.C.1, proposals should: (1) posit a biologically-plausible 

theoretical framework of cortical computing that may explain sensory information processing in 

one or more cortical areas; (2) use that framework to motivate a research plan that will answer 

specific neuroscientific questions about the representations, transformations, and learning rules 

employed in those brain regions; and (3) use those answers to advance machine learning.”  To 

the extent that an effort focused on understanding the cognitive architecture controlling auditory 

attention fits within this paradigm, and to the extent that the resulting machine learning 

algorithms could be expected to meet the metrics described in BAA Section 1.B.1.a, it would fit 

within the MICrONS scope of work.   

 

Q 66: Can we publish scientific papers out of this study? 

A: Yes, see Question 42.   

 

Q 67: Can we submit papers whenever we have publishable results? 

A: Yes, but performers are required to provide the IARPA Program Manager and the 

Contracting Officer Representative (COR) with a courtesy soft copy of any work intended for 

publication at least two weeks prior to submission. 

 

Q 68: Can the cost of data sharing be covered by funding awarded under MICrONS? 

A: Yes, offerors should propose realistic costs for whatever activities are necessary and 

sufficient to accomplish the proposed work.   

 

Q 69: Can the cost of subcontractors be covered by funding awarded under MICrONS? 

A: Yes, offerors should propose realistic costs for both the prime contractor and subcontractors, 

as necessary.  See BAA Sections 4.B.1.b(vi), 4.B.1.c(v), and 4.B.2.b for additional information 

on how to describe estimated costs in the proposal.  Note that the roles and relationships of 

prime contractors and subcontractors must be clearly delineated in the proposal, as described in 

BAA Sections 4.B.1.c(ii), 4.B.1.c(viii), and 5.A. 

 

Q 70: When is the expected start date for projects funded by MICrONS? 

A: As described in BAA Section 1, the MICrONS program is envisioned to begin in September 

2015 and end by September 2020. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Q 71: The BAA is not specific about the sensory system to be investigated, but the 

proposer’s day slides seem to emphasize the visual system as the target of investigation.  

Would efforts that propose investigation of other sensory systems be within the scope of 

the program?  

A: As stated on Slide 7 (“Disclaimer”) in the Proposers’ Day presentation, “Nothing said at 

Proposers’ Day changes the requirements set forth in a BAA,” and “[The] BAA supersedes 

anything presented or said by IARPA at the Proposers’ Day.”  The BAA requires investigation of 

one or more regions of sensory cortex (BAA Section 1.C.1.b(i)), but is agnostic to the specific 

sensory modality so long as the machine learning algorithms derived from the study of these 

sensory regions could be expected to meet the metrics described in BAA Section 1.B.1.a.  Note 

that offerors may propose to develop algorithms that operate in a different sensory modality 

than that investigated through biological experimentation and computational neural modeling, 

provided that they describe how results will be translated between the two modalities (Footnote 

15 in BAA Section 1.C.1.a).   


