
Q 72: Please clarify what tasks are considered “Major Tasks” for the purposes of the 

Estimated Cost Breakdown (BAA Section 4.B.2.b). 

A: There is no common statement of work, so each offeror is free to define their own work 

breakdown structure. The major tasks used in the Estimated Cost Breakdown should match 

those defined in the proposed statement of work (BAA Section 4.B.1.c(ii)). 

 

Q 73: Please clarify what documentation is required for the “proposed subcontract costs 

and equipment purchases” in the estimated cost breakdown section of the cost 

proposal. 

A: As described in BAA Section 4.B.2.b, for each subcontract the estimated cost breakdown 

should include a cost element breakdown for the subcontractor’s overall effort, base period, and 

each option period using the template provided in BAA Appendix F. Offerors must also include a 

copy of each subcontractor’s proposal. Documentation associated with equipment purchases 

should provide supporting cost and pricing information in sufficient detail to substantiate the 

summary cost estimates in Proposal Volume 1. In addition, offerors must include a letter stating 

why the requested equipment cannot be provided by the offeror’s own funding and, for 

information technology purchases, why it is in the Government’s best interests for these 

resources to be acquired rather than procured as a cloud service. 

 

Q 74: If an offeror from an educational institution requests authorization to deviate from 

the cost templates (as described in BAA Section 4.B.2.b), when will a confirmation be 

sent? 

A: IARPA will typically respond to requests to deviate from the cost templates within a few 

business days. 

 

Q 75: Should consultants be included as “Team Members” in IDEAS? 

A: Yes. 

 

Q 76: Does the IDEAS system impose a file size limit? 

A: Yes, the file size limit is 2,047 MB.  

 

Q 77: Is there a way to see the completed proposal in IDEAS, prior to submission?  

A: Before final submission, offerors will see a summary page that lists all of the information they 

entered into the electronic coversheet as well as all of the documents that they uploaded. 

Offerors may use this summary to verify that their proposal is complete prior to submission.  

 

Q 78: Will IARPA accept proposals that include a design and development effort for new 

sensing technology (hardware and software)?  

A: As described in BAA Sections 1.C.1.c and 1.C.2.a (for neurophysiological and 

neuroanatomical data, respectively), IARPA anticipates that existing technologies can be scaled 

up to meet the data acquisition targets in each phase, but offerors may propose to develop new 

technologies that have exceptional promise for exceeding these targets if the technologies can 

be expected to mature within the program timeline. 

 



Q 79: If a prime contractor submits an OCI Certification Letter (as described in BAA 

Section 3.A.1), is it certifying that every individual in the organization, and in all of its 

subcontractors’ organizations, have no conflicts of interest at the time of application (or 

throughout the award period)? What are the obligations of the prime organization in 

identifying and/or managing the subcontractors’ conflicts of interest?  

A: As described in the OCI Letter Template provided in BAA Appendix D, the prime is certifying 

that there are no OCIs, real or perceived, for itself and its subcontractors at the time the 

application is submitted. If an OCI issue arises after submission of the proposal, the offeror shall 

submit the OCI waiver request to the Contracting Officer via the email provided in the BAA: dni-

iarpa-baa-14-06@iarpa.gov. After award, the prime is responsible for ensuring that no OCI 

issues occur under the contract and for bringing any OCI issues that arise to the immediate 

attention of the Contracting Officer. 

 

Q 80: Our (unpaid) consultant has definite deliverables, but his company’s policies 

prohibit him from specifying a level of effort in his commitment letter. Should this issue 

be described in the Transmittal Letter?  

A: This issue should be addressed in the “Cost Summary” section of your Executive Summary 

(BAA Section 4.B.1.b(vi)), the “Cost” section of your Detailed Proposal (BAA Section 4.B.1.c(v)), 

and in the “Estimated Cost Breakdown” of your Cost Proposal (BAA Section 4.B.2.b). Please 

also refer to the response to Question 40 for other considerations associated with unpaid 

consultants.  

 

Q 81: Our organization may have some difficulty in accepting certain FAR and/or DFAR 

clauses, and other compliance requirements referenced in BAA Section 6. Should these 

anticipated issues be described in the Transmittal Letter? 

A: Yes, you may describe any anticipated contracting issues in your Transmittal Letter. Note 

that DFAR clauses will not be applicable to contracts awarded under MICrONS.  

 

Q 82: Can IARPA specify the particular terms that will apply to future intellectual property 

generated under a MICrONS award? Or, can IARPA provide a draft of the contract that 

awardees will be expected to sign if their proposals are selected for negotiation?  

A: As described in the answer to Question 24, the BAA is flexible with regard to contract type, 

so IARPA does not provide a standard clause set or draft contract. Offerors should expect that 

the standard FAR clauses pertinent to the negotiated contract type will be included in the 

finalized contract document, with appropriate alternates for educational institutions and non-

profit organizations. 

 

 

 

 

 

 



Q 83: If one or more of the neural algorithms proposed for use as part of a MICrONS 

project has been patented, or is in the provisional patent stage, does this render the 

project ineligible for funding?  

A: No, this does not render the project ineligible for funding. As described in BAA Section 

4.B.1.c(iii), IARPA prefers unlimited rights in all deliverables and offerors must use Attachment 2 

to identify any proprietary content in their proposed deliverables and associated support 

systems. The offeror’s proposed approach to intellectual property rights is one of many 

considerations in the evaluation of proposals (see BAA Section 5.A for details).  

 

Q 84: Does IARPA require Government Purpose Rights in all aspects of the funded 

project?  

A: As described in BAA Section 4.B.1.c(iii), IARPA prefers unlimited rights in all deliverables. If 

an offeror asserts limited or restricted rights in any deliverable or component(s) of a deliverable, 

the proposal must identify the potential cost for the Government to obtain Government Purpose 

Rights in the deliverable.  

 

Q 85: What is a reasonable range for the annual budgets that the MICrONS program will 

support? 

A: As described in the answer to Question 61, there is no predetermined size for awards. 

Offerors should propose a plan of work that is sufficient to achieve the program’s goals, and 

propose estimated costs that are realistic for that work. As stated in Footnote 31 within BAA 

Section 5.A, “IARPA recognizes that undue emphasis on cost may motivate offerors to offer 

low-risk ideas with minimum uncertainty and to staff the effort with junior personnel in order to 

be in a more competitive posture. IARPA discourages such cost strategies. Cost reduction 

approaches that will be received favorably include innovative management concepts that 

maximize direct funding for technology and limit diversion of funds into overhead. After selection 

and before award, the Contracting Officer will negotiate cost/price reasonableness.” 

 

Q 86: In which proposal section or attachment should we include letters of support from 

companies?  

A: There is no requirement to include letters of support from companies. However, offerors who 

intend to utilize consultants are required to include consultant commitment letters as described 

in BAA Sections 4.B.1.d and 4.B.1.d(viii).  

 

Q 87: Can an experimental investigator be involved in more than one proposal? Does it 

matter if the investigator is identified as a Key Personnel or Significant Contributor in 

one or both proposals?  

A: Yes, as described in BAA Section 4.B.1.c(viii), individuals (and organizations) may participate 

in multiple proposals. There are no restrictions on the role(s) that individual can play in the 

proposals.  

 

 

 



Q 88: If we are only focused on TA1 and TA2, do we need to constrain ourselves to a 

single cortical region or can we propose studies of different regions (for example, for 

TA1 in the visual cortex and for TA2 in the somatosensory cortex or vice versa)? In other 

words, is there a requirement that the work in TA1 and TA2 would be on the same 

cortical region? 

A: As described in BAA Section 1.A.5, in TA2 performers must collect neuroanatomical data 

about the same brain regions in the same brain specimens that are used in TA1 for 

neurophysiological studies. Note, however, that in TA1 offerors may propose a limited set of 

additional targeted data collection activities in other regions of interest (BAA Section 1.C.1.b(iii)).  

 

Q 89: Can the data acquisition part of the BAA include cognitive experiments?  

A: The BAA does not constrain the type of experiments that may be conducted, but performers 

in TA1 and TA2 must acquire data sufficient to meet the metrics defined in BAA Sections 

1.B.1.c and 1.B.2.a, respectively. Note that in TA1, offerors may propose a limited set of 

additional targeted data collection activities that may differ from the experiments used to collect 

the data for the aforementioned metrics (BAA Section 1.C.1.b(iii)). 

 

Q 90: Can EEG data acquisition be included? 

A: Traditional EEG data would not meet the data collection metrics specified in BAA Section 

1.B.1.c, but could be used as supplementary data as described in BAA Section 1.C.1.b(iii). Also 

see the responses to Questions 18, 52, 62, and 64.  

 

Q 91: Does language count as “abstract, non-sensory data”?  

A: It depends. For example, some language comprehension tasks may be construed as 

operating on abstract, non-sensory data, whereas speech recognition tasks typically operate on 

sensory (auditory) data.  

 

Q 92: Has IARPA negotiated rates for cloud computing and storage? If not, does IARPA 

plan to negotiate discounted rates in the future? 

A: To date, IARPA has not negotiated rates for cloud computing in storage, but it may do so in 

the future.  

 

Q 93: Can teams who propose to all three Technical Areas also propose to use a 

Government-specified commercial cloud service provider for data storage and analysis? 

A: As described in BAA Section 1.C, offerors who propose to all three Technical Areas may 

propose to use a commercial cloud service provider of their choice or a private/custom 

information technology solution. If the offeror proposes to use a commercial cloud service 

provider, they must specify their preferred provider in their proposal - there is no Government-

specified commercial cloud service provider named in the BAA. 

 

 

 



Q 94: Would teams proposing to all three Technical Areas be permitted to propose and 

utilize their own information technology solution and be required to utilize the common 

commercial cloud service? 

A: No, teams proposing to all three Technical Areas would either utilize their own information 

technology solution or the common commercial cloud service provider.  

 

Q 95: We may be bringing new educational institutions on board after the February 9 

deadline. Will it be possible for these educational institutions to request authorization, 

after February 9, to deviate from the cost templates? 

A: Yes, this deadline was removed in Amendment 01 to the BAA. Prospective offerors may now 

request authorization at any time prior to submission, but are encouraged to submit requests as 

soon as possible to ensure adequate time for IARPA to process and respond to the request.  


